Online zaklatás elleni szolgáltatást indítanak a tenisz vezető szervezetei

2023. december 23.

Az ITF, a WTA, az AELTC és az USTA együttműködésében egy proaktív monitorozási szolgáltatás indul el, amelynek célja a sportolók védelme az online zaklatás és fenyegetések ellen. A teniszezők jelentős mértékű közösségimédia-zaklatásnak vannak kitéve, ami kihatással lehet felkészülésükre, teljesítményükre és mentális egészségükre is.

A Threat Matrix 2024. január 1-jétől kíséri figyelemmel a játékosok nyilvános közösségimédia-jelenlétét a zaklató és fenyegető tartalmak tekintetében az X (korábban Twitter), Instagram, YouTube, Facebook és TikTok platformokon. A rendszer az érintett szervezetek tornáin, valamint az ITF- és WTA-Tour, valamint a Wimbledonon és a US Open versenyzői számára lesz elérhető, egyedi esetekben pedig kiterjed a játékosok privát üzeneteire is. Ez a fejlesztés hűen tükrözi a résztvevő nemzetközi teniszszervezetek elkötelezettségét a sportolók védelme és támogatása érdekében, melyhez ez az úttörő kezdeményezés jelentősen hozzájárul. Az AI és az open-source adatok kombinációját felhasználó Threat Matrix 35 nyelven működik majd.

A cég egy tanulmányt is elvégzett, amelyben 454 játékos több mint 1,6 millió nyilvános bejegyzését figyelték meg az X-en és 19 000 Instagram-hozzászólást is átnéztek: a megfigyelt fiókok egy negyedét zaklatás érte. Ezek közül 546 sértő tweetet azonosítottak 438 fiókból, a részleteket pedig a cselekvés érdekében megosztották a hatóságokkal is.

"A közösségimédia-visszaélés súlyos probléma a sportolók számára, és ez a kezdeményezés egy határozott, modern lépés a probléma kezelése felé. A tenisznek olyan sportnak kell lennie, amelyben a játékosok a legjobb tudásuk szerint versenyezhetnek mindenféle zaklatástól mentesen” - mondta el David Haggerty, az ITF elnöke.

Deborah Jevans, az All England Club elnöke hozzátette: "Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy részt vegyünk a játékosokat az online zaklatástól és fenyegetésektől megvédő intézkedésekben. A proaktív monitoring szolgáltatás bevezetése fontos módja annak, hogy támogassuk a játékosok mentális egészségét és általános jóllétét.”

Steve Simon, a WTA elnöke és vezérigazgatója így fogalmazott: "Örömmel dolgozunk együtt a Threat Matrix-szal annak érdekében, hogy bevezessük a monitoring szolgáltatást, amelyet kifejezetten a WTA sportolóinak támogatására és védelmére készítettek. Elkötelezettségünk emellett hangsúlyozza elhivatottságunkat egy pozitív és támogató tér létrehozása iránt, hogy a sportolóink mind a pályán, mind azon kívül sikeresek lehessenek."

 

Metró Kupa - 03.30. Budapest - Metro RSC, 2024. március 30-1.