Február 28-án ismét ülésezett a Magyar Tenisz Szövetség elnöksége

2023. március 1.

A tanácskozásra kedd délután került sor a Nemzeti Edzésközpontban, az MTSZ székházában. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, ismét sok téma terítékre került, és természetesen születtek fontos határozatok is.


Több szakmai kérdésben döntött az elnökség. A közelgő Billie Jean King-kupa kapcsán elfogadta Babos Csaba kapitány lemondását, és helyette Sávolt Attila szakmai igazgató javaslatára Palágyi Miklós kapott bizalmat a következő megmérettetésre. A magyar csapatra tavalyhoz hasonlóan újra az euro-afrikai zóna I. csoportja vár tíz másik nemzet, Bulgária, Dánia, Egyiptom, Hollandia, Horvátország, Lettország, Norvégia, Svédország, Szerbia és a házigazda Törökország legjobb teniszezőnőinek társaságában, merthogy a küzdelmekre a jelenlegi tervek szerint megint Antalyában kerül sor április 10. és 15. között.

Az elnökség ezúton is köszöni Babos Csaba munkáját.

Elfogadásra került a Gerevich Aladár-sportösztöndíjra vonatkozó szakmai javaslat a 2021-ben elfogadott, és azóta iránymutatásként szolgáló szabályrendszer alapján: eszerint minden évben automatikusan részesülnek az ösztöndíjban a január 1-jei ranglista korosztályos első helyezettjei, valamint a Fogyatékkal Élő Teniszezők Bizottsága által javasolt játékosok.

Ugyancsak elfogadta a grémium a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által 2023. január 1-jétől augusztus 31-éig meghirdetett Nevelő Edzői Program általi támogatásra javasolt edzők listáját, amelynek keretében 16 szakember kaphat havi kb. bruttó 150 000 forintot az MTSZ szakmai igazgatójának javaslata alapján: Bakos György, Bakos László, Bocskay József, Csonka Gábor, Csordás Attila, Darai Imre, Dósa Dominik, Győrbíró Zsolt, Kiss György, Mihálka Attila, Punyi Gábor, Selmeci Petra, Simara János, Simon István, Szombati-Serfőző Eszter és Úr Csaba.

Továbbá az elnökség tájékoztatást kapott a bizottságok és a megyei igazgatóságok beszámolóiról.

A testület tagjai áttekintették az idei hazai rendezésű nemzetközi versenyeket, amelyek közül a legközelebbi a március 13-ától 19-éig Székesfehérváron, a Kiskút Tenisz Klubban sorra kerülő ATP Challenger-torna, amelyet fedett pályán és salakon rendezünk meg, és amelyen várhatóan részt vesz a Fucsovics Márton mögötti teljes magyar élmezőny, Marozsán Fábián, Piros Zsombor, valamint Valkusz Máté alanyi jogon főtáblás.

Szó esett a jelenlegi válogatott edzők munkájáról, illetve a válogatott keretek felkészülési programjáról is.

Napirendre kerültek a peres ügyek és büntetőeljárások, ezek állásáról ügyvédi tájékoztató hangzott el.

Az alapszabály szerint a tagszervezetek tagsági jogviszonyát, esetleges tartozásait is értékelte az elnökség, emellett pedig számos sportszervezet tagfelvételi kérelme lett jóváhagyva.

Végül az elnökség ismételten megköszönte az iroda és a szervezők kiemelkedő munkáját a tatabányai Davis-kupa-találkozó kapcsán, amely minden idők leglátogatottabb ilyen jellegű eseménye lett. A francia csapat is nagyon pozitívan értékelte a rendezést. Ehhez képest pedig a párharc megrendezésének összköltsége a 100 millió forintot sem érte el, ami nagyságrendekkel alacsonyabb a korábbi évek hasonló rendezvényeihez képest. Összességében ezt az eseményt az elnökség nagy sikerként könyvelte el.

2. Kinder Rába ETO Play+Stay Kupa - 05.04. Győr - Rába ETO, 2024. május 4-5.