Dr. Lázár János levele az MTSZ tagszervezeteinek

2023. december 27.

Tisztelt Tagszervezet!
Kedves Sporttárs! 

Az év vége felé közeledve érdemes visszatekinteni az elmúlt időszakra és értékelni az elvégzett munkát. Jelen levelem célja, hogy tájékoztassam a tagságot a 2023. évben elért legfontosabb eredményekről. 

Mindenki előtt jól ismert, hogy az elnökség 2020. évben milyen morális és anyagi helyzetben vette át a Magyar Tenisz Szövetséget. Érdemes rögzíteni, hogy 2023. évben a Szövetség konszolidációja lezárult, a szükséges dokumentációkat megkaptuk, a szervezet ismét stabil, kiszámítható, transzparens és fenntartható gazdálkodással működik. Ez egy olyan alap, amelyre most már építkezni lehet.

A pénzügyi rendezés mellett szakmai területen is sikeres évet tudhatunk magunk mögött. Páratlan teljesítmény, hogy nyolc játékos van az első kétszázban vagy közvetlen közelében rangsorolva az ATP és WTA világranglistán, és szerzett jogot a magyar színeket képviselni 2024 első Grand Slam versenyén Ausztráliában vagy a selejtezőn, vagy a főtáblán. Elismerés illeti a sportolóinkat, és az őket felkészítő szakembereket, és minden olyan szereplőt, aki támogatja őket. 

Az elnökség a megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre. Ennek alárendelve az MTSZ 2023. január 1. napjától teljesen eltörölte a 12 éven aluli versenyek nevezési díjait, ami példa nélküli újítás volt és jótékony, hosszútávon előre mutató hatása már az idei versenyeken érzékelhető volt. Idén 46 nemzetközi juniorversenyre tudtak eljutni a legjobb utánpótláskorú játékosok az MTSZ támogatásával, valamint már több mint 100 utánpótlás játékosnak nyújtunk segítséget, edzéslehetőséget a Szövetségen keresztül a Nemzeti Edzésközpontban.

Az MTSZ 2023 évi hivatalos versenynaptárában 163 db utánpótlás verseny szerepelt.

Érdemes kiemelni, hogy 2023. évben az MTSZ – állami támogatás nélkül – külső szponzorok bevonásával, két sikeres Davis-kupát rendezett meg. A versenyekről érkező szurkolói visszajelzések bizonyítják, hogy Magyarországon igenis lehet – és érdemes – reális áron, versenyképes színvonalú nemzetközi teniszeseményt megrendezni.

A Szövetség elnöksége tisztában van azzal, hogy nehéz időszak van a tenisztársadalom és a klubok mögött. Először a világjárvány nehezítette a sportolás lehetőségeit, majd a háború teremtett bizonytalan helyzetet a létesítményüzemeltetők számára.

Az elmúlt évek takarékos gazdálkodása, a konszolidációs folyamat lezárása, az ITF-től nekünk jogosan járó forrás megérkezése lehetőséget teremt arra, hogy a Szövetség a klubok számára is érdemi támogatást nyújtson. Ennek a lépésnek a megtételére már nagyon vártunk.

Az Elnökség 2023. december 5. napján hozott döntése szerint ennek véglegesítése és kihirdetése Sávolt Attila szakmai igazgató feladata az elnökség által szabott irányvonal és pénzügyi keret alapján. Az MTSZ iroda munkatársai a napokban keresni fogják a tagszervezeteket a kifizetéssel kapcsolatban.

A cél az, hogy a támogatások mihamarabbi folyósításával minden tagtársnak segíteni tudjunk. 

További jó munkát és áldott ünnepeket kívánok. 

Sporttársi üdvözlettel,
Dr. Lázár János sk.
elnök

 

Metró Kupa - 03.30. Budapest - Metro RSC, 2024. március 30-1.