Az MTSZ közleménye

2022. május 25.

A nemzetközi Sport Választottbíróság (CAS) az elmaradt hazai rendezésű Billie Jean King Kupa világdöntők – korábbi FED Kupa – miatt az ITF Licensing (UK) Limited cég (ITFL) által kért további 52 millió dollár helyett 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ) és a Nemzeti Sport Ügynökséget (NSÜ) figyelemmel arra, hogy a magyar fél 2019-ben a Rendezési Szerződés alapján már 8 millió dollárt megfizetett.


Mint az már a nyilvánossághoz is eljutott, az ITFL azt követően indított pert, hogy a 2020-as verseny két alkalommal történt közös halasztását követően a magyar fél a COVID gazdasági és egészségügyi hatásaira tekintettel az ún. Rendezési Szerződés lehetetlenülését állapította meg.


Az MTSZ már ismertetett álláspontja szerint a versenyek megrendezése a COVID helyzetre tekintettel súlyos egészségügyi kockázatot jelentett volna, és a koronavírusjárvány gazdasági hatásaira tekintettel sem lehetetett indokolt olyan események megrendezése, amelyek sikere az új formátumban történő megrendezés miatt nem lehetett ismert.


Az MTSZ egyértelmű sikerként értékeli a döntést, mert a magyar fél számításai szerint a rendezvények megrendezésének összköltsége a kormány által erre a célra allokált 20.6 mrd forintot (cca. 71-72 millió dollár akkori átváltási árfolyamon) - az infláció és a COVID gazdasági hatásaira is tekintettel - jelentősen meghaladta volna, ekként a CAS döntésével a Lázár János vezette MTSZ és annak elnöksége több, mint 20 mrd. forintot takarított meg a magyar adófizetőknek.

Korosztályos Szabadtéri Egyéni Országos Bajnokság Budapest - BLKE, 2022. augusztus 1-13.