Sikerrel zárult az első ITF-alapelvek szerint tartott edzőképzés

2023. március 6.

A Magyar Tenisz Szövetség 2023. március 2-5. között, a Nemzeti Edzésközpontban tartotta a kezdő teniszezők oktatására összpontosuló továbbképzést (ITF Level Play Tennis), mely sikeres elvégzését követően a résztvevők az MTSZ „D” Play+Stay oktató licencet szerezték meg – ez csupán az első állomás volt a négyből az ITF nemzetközi edzőképző programjában.


Az összesen 35 órán át tartó előadás-sorozatot Papp Sándor edzőképzési tanácsadó szervezésében az a Hrvoje Zmajic vezette le, aki a horvát teniszszövetségben korosztályos edzőként és utazóedzőként is dolgozott, jelenleg pedig nemzetközi tanácsadóként tevékenykedik. Tizenöt éven keresztül az ITF és a Tennis Europe fejlesztési részlegének volt a felelőse, de számos éljátékos karrierjét is segítette – többek között Jelena Ostapenkoét és Grigor Dimitrovét.


A jelenlévők – a túljelentkezés ellenére az ITF szabályai szerint maximum 18 edző regisztrálhatott – megismerkedhettek az ITF Play Tennis és az ITF Tennis Xpress kampányokkal, szó esett a piros, a narancssárga és a zöld pályák sajátosságairól, ezeken a lassabb labdák alkalmazásáról, különféle szabályokról, a versenyek lebonyolításának részleteiről, valamint a felnőtt kezdő teniszezők oktatásáról. Az elmélet mellett nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlati előadásokra is, fiatal Play+Stay játékosok segítségével kerültek bemutatásra a különböző játékhelyzetek, taktikák, gyakorlatok, drillek.

Papp Sándor sikeresnek ítélte meg az első új szemléleteket és új oktatási metodikát bemutató kurzust, és reméli, hogy ez fokozatosan elterjed majd a magyar teniszközegben. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy hamarosan nyomdába kerül az ITF Play Tennis kézikönyv magyar változata is, mely kapható lesz a szövetségnél.


 

Pasaret Open TE12/2 Budapest - Pasarét TK, 2023. június 25-2.