Idei második P+S edzőképző kurzusát tartotta a hétvégén Budapesten a hazai tenisz szövetség

2022. május 30.

Az MTSZ új edzőképzési programjában a hétvégén ismét a legfiatalabbak, vagyis a Play+Stay- korosztály oktatásával kapcsolatos kérdésekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődő hazai mesterek. A sorozatban második, ezúttal a zöld pályás feladatokat és irányelveket bemutató kurzusra több mint ötven szakember jelentkezett, akik a hétköznapokban többnyire a P+S, valamint az iskolatenisz csoportokkal foglalkoznak.


Az eseményt az MTSZ szakmai igazgatója, Sávolt Attila nyitotta meg, majd Papp Sándor, a szövetség edzőképzési tanácsadója ismertette az idei programokat, de szóba került a hamarosan induló, új e-learning felület, valamint applikáció is. A két nap során olyan kiváló szakemberek tartanak előadást, mint Selmeci Petra (Tenisz Műhely), Udvardi Zsolt (Tenisz Műhely), Dékány Marcell (Pasarét TK), illetve Bogyó Tamás (Dunakeszi TK), a fizikális fejlesztés kompetenciáiról pedig Géczi Rita (MTSZ).

De a témák is sokrétűek, hiszen a gyermekek fejlődésének tükrében a bemelegítésről, az általános koordinációs fejlesztéséről, a technikai és taktikai kompetenciákról, játékstílusokról éppúgy szó esik, mint a páros játékról, az adogatásról és annak fogadásáról, valamint a kemény labda világába való átmenetről és legnagyobb kihívásairól.− Hogy valaki profi teniszezővé válik-e, az bizony azon múlik, hogy gyermekkorában a megfelelő időben és helyen a megfelelő ingereket kapta-e a fejlesztését végző szakemberektől – véli Papp Sándor, az MTSZ edzőképzési tanácsadója, a hétvégi esemény főszervezője. – Ehhez azonban az első és legfontosabb feltétel a jól felkészült edző személye. Ezért tartom kiemelten fontosnak az edzőképzést, amely a szövetség számára is prioritás. A mi munkánk mostanra hivatássá, szakmává vált, amely állandó továbbképzések nélkül nem tudja megtartani az őt megillető rangot. A fejlesztést azonban csak egységben lehet elképzelni, ezért egy igazi láncot alakítunk ki, amelyben a korosztályok és a hozzájuk fűződő feladatok, valamint elvárási szintek építőkockákként tevődnek egymásra.


 A licenszhez jutás két úton keresztül lesz majd lehetséges, azok megújítása pedig kreditpontok által valósul majd meg. Bevezetésre kerül egy MTSZ edzői kártya is, amely a szponzorok révén utazási, biztosítási és sportszervásárlási kedvezményekhez juttatja majd használóit, a szakmai előrelépést pedig az összes előadást tartalmazó e-learning platform segíti.

− Az idei évben további 5-6 továbbképzést tervezünk, de lesz PTR-konferencia, ITF-es Play+Stay kurzus, az év végére pedig egy edzői konferenciával tesszük teljessé az esztendőt – teszi hozzá Papp Sándor, aki szerint az edzők és a klubok aktivitására is szükség van ahhoz, hogy a gondosan megtervezett program valóban elérje célját, a magyar tenisz általános fejlődését. Szerinte a hiteles programhoz azonban hiteles előadókra is szükség van, amire az esemény összeállításakor különösen nagy hangsúlyt fektetett.XLII Kispest Kupa 2024 - 06.29. Budapest - Ganz EKM Wekerle, 2024. június 29-30.