Véglegesítették Nagy Zoltánt a Davis Kupa-válogatott kapitányi posztján

2022. június 22.

A Magyar Tenisz Szövetség elnöksége 2023. december 31-ig hivatalosan kinevezte Nagy Zoltánt a felnőtt férfi teniszválogatott élére. Az ausztrálok elleni, márciusi találkozón már debütáló kapitány kijelentette, a szeptemberi, Ukrajna elleni Davis Kupa találkozóra a legütőképesebb csapattal szeretne kiutazni.

- Korábban, amikor csak egy meccsre szóló megbízást kapott, azt nyilatkozta, nagyon megtisztelő bizalmat kapott a hazai szövetségtől. Most lesz ideje bizonyítani, hiszen ezúttal már másfél évig dolgozhat együtt a válogatottal…

- Az év elején kaptam egy felkérést, amit egy edző szerintem nem utasíthat el. Tisztességesen felkészültünk a csapattal a világ egyik legerősebb válogatottja, Ausztrália ellen, és kis híján hatalmas meglepetést okoztunk. nem sok hiányzott ahhoz, hogy idegenben legyőzzük őket. Az ott mutatott játék, a csapatszellem kellett ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön a nevem a folytatáshoz. Nagyon köszönöm az elnökség bizalmát, és természetesen azon leszek, hogy a maximumot kihozzam a csapatból.

- Konkrétizálná a maximumot?

- Szeretném a Világcsoportba visszavezetni a válogatottat.

- Ehhez már megvan az első legyőzendő ellenfél, Ukrajna, akik az országukban zajló sajnálatos események miatt nem tudják hazai pályán megrendezni a szeptemberi találkozót. Ez előny lehet a számunkra?

- A külső tényezőkkel egyáltalán nem szabad foglalkoznunk, nekünk az ellenfél játékosaiból kell maximálisan felkészülnünk. Jó csapatuk van, a három, egyesben szóba jöhető teniszező a legjobb háromszázban van a világranglistán, míg a párosuk egyik tagja TOP százas az adott ranglistán. Tehát egyáltalán nem könnyű ellenfél… Ráadásul a legutóbbi hírek arról szólnak, hogy Litvániában, fedett pályán és kemény borításon rendezik meg a meccset. Nekünk erre kell felkészülnünk.

- Mi lesz az első feladata véglegesített kapitányként?

- Minden, a válogatottnál szóba jöhető játékos versenyprogramját, felkészülési menetét bekérem, hogy tisztában legyek azzal, a szeptemberi mérkőzés előtt ki hol és milyen borításon játszik vagy edz. A terveim között szerepel, hogy itthon, a Nemzeti Edzésközpontban az ausztrál találkozóhoz hasonlóan legyen egy közös felkészülés, majd legalább egy hetet tudjunk edzeni a mérkőzés helyszínén is.

- Tervez-e valamilyen változást a keretben?

- A válogatott magját az Ausztráliában játszók adják, de némi változásra lehet majd számítani. Ezzel kapcsolatban legyen most elég annyi, hogy kizárólag egészséges, a pályán száz százalékot nyújtani képes játékosokra szeretnék számítani. 

Korosztályos Szabadtéri Egyéni Országos Bajnokság Budapest - BLKE, 2022. augusztus 1-13.