Piros Zsombor hajszálnyira volt a Roland Garros főtáblától, Bondár Anna karrierje során először jutott WTA-elődöntőbe

2022. május 23.

Eljött a május vége, és vele együtt a francia nyílt-teniszbajnokság is, de előtte még a Roland Garros selejtezője. Öt játékosunk alanyi jogon volt főtáblás, míg Piros Zsombor és Jani Réka a selejtezőben kezdett, s amennyiben mindketten bejutottak volna a legjobb 128 közé, akkor 1970 után először lett volna hét magyar teniszező is érdekelt a párizsi viadalon. Ötvenkét évvel ezelőtt kilenc játékos volt ott a főtáblán, Baranyi Szabolcs, Borka Katalin, Gulyás István, Machán Róbert, Polgár Erzsébet, Szabó Éva, Szőke Péter, Szörényi Judit és Varga Géza. Ennek szellemében remekül kezdte menetelését Zsombor és Réka is, előbbi a kvalifikáció első fordulójában már nagy skalpot gyűjtött, hiszen a világranglista korábbi tizenegyedik helyezettjét, Sam Querreyt verte két szettben, majd a második selejtezős meccsét is megnyerve a főtábla kapujába ért. Az utolsó mérkőzésén a portugál Nuno Borgessel csapott össze, aki szintén karrierje első felnőtt Roland Garros szereplésére hajtott, és Piros szettelőnybe került az első játszma után, azonban innentől ellenfele remek játékkal, mindössze három gémet veszítve 3:6, 6:2, 6:1 arányban megfordította a meccset. Zsombor 2017-ben a juniorok között párosban megnyerte a francia Grand Slamet, most a felnőttek mezőnyében, élete első Roland Garrosán a selejtező harmadik köréig jutott. 

Hasonlóképp járt Jani Réka is, aki pályafutása alatt kétszer szerepelt eddig a selejtezőben, ám meccset egyszer sem tudott nyerni. Most egy francia, majd egy ausztrál legyőzésével eljutott a kvalifikáció "döntőjéig", ahol a szerb Alekszandra Kruniccsal csapott össze. A magyar játékos számára kedvezőtlen volt a sorolás, ugyanis a második selejtezős találkozója több mint három órás volt, és a rákövetkező napon kellett újra pályára lépnie, Krunics ellen. A szerb végül két szettben 7:5, 6:2-re nyert Janival szemben, aki aztán szerencsés vesztesként ugyan felkerült a főtáblára, azonban ott sem volt mellette fortuna, hiszen az olimpiai bajnok és korábbi top 10-es játékos, Belinda Bencic volt az ellenfél, aki 6:1, 6:1-re legyőzte őt.

 

Rabatban volt érdekelt a három top 100-as női játékosunk. Udvardy Panna az első fordulóban búcsúzott a francia Burellel szemben, 7:6, 7:6 ellenében. Gálfi Dalma az első mérkőzését még győzelemmel vette, azonban Arantxa Rus nagy falatnak bizonyult, a holland 6:4, 6:2-re győzött a korábbi junior világelső ellen. Bondár Anna volt a három hölgy közül a legeredményesebb, a legmagasabban jegyzett női teniszezőnk egészen a legjobb négyig jutott, ráadásul a negyeddöntőben azt az Alja Tomljanovicot múlta felül, aki a 44. világranglistán, ezzel Anna karrierje harmadik top 50-es játékos elleni sikerét aratta, továbbá pályafutása során először játszhatott elődöntőt egy WTA-versenyen. Viszont egy sérülés közbeszólt, és a meccsre már nem került sor. Vállproblémák miatt visszalépett a Claire Liu elleni párharctól. Bondár Anna ezzel a három győzelemmel is hat helyet javítva, a 61. pozícióba lépett előre a női teniszezők világranglistáján, és egyre közelít a top 50 felé.

 

Babos Tímea is versenyzett a múlt héten. A párosban négyszeres Grand Slam-bajnok és háromszoros világbajnok egy 60 ezres római viadalon volt érdekelt. Egyesben a legjobb nyolcig jutott, ahol egy orosz játékos nyert ellene két szettben, míg párosban svájci partnerével ezúttal az első fordulóban búcsúztak.

 

A top 200 felé egyre nagyobb tempóban közelítő Valkusz Máté Olaszországban igyekezett szaporítani pontjainak számát egy 60 ezres ATP Challenger versenyen. A Davis-kupa válogatott játékos el is jutott a negyeddöntőig, ahol azonban az argentin Hernán Casanova 7:6, 5:3-ra legyőzte őt, ugyanis Máté hasfal sérülése kiújult, és nem tudta befejezni a meccset. A 23 esztendős Valkusz a friss világranglistán már a 265. helyen áll.

 

Füle Mátyás idei második döntőjét játszotta az eszéki 25.000-esen, ahol végül 6:2, 6:1-re kapott ki ukrán ellenfelétől. A fináléig vezető úton a 23 esztendős játékos honfitársát, Fajta Pétert is legyőzte a negyeddöntőben, így a 19 éves játékos számára ugyanezen a tornán a legjobb nyolc volt a végállomás.


 

Ami a juniorok mezőnyét illeti, mind a négy versenyszámban szép magyar siker született a Budapest Tenisz Centrumban megrendezett U14-es nemzetközi versenyen.

 

Lány egyéni versenyszámban két magyar is a döntőbe jutott, Benke-Giosanu Izabella és Kardos Lora is, akik közül a mai döntőben utóbbi nyert 6:1 6:3-ra és az áprilisi horvátországi döntő után ezúttal végre felért a csúcsra és megszerezte első nemzetközi tornagyőzelmét. Párosban Kálmán Luca és Mihálka Anna jutott a fináléba, de az első kiemelt orosz párostól kikaptak.


Kardos Lora

A fiúknál Kovács Marcell első tornagyőzelméért lépett pályára a döntőben, ahol az első kiemelt Messis volt az ellenfele, de nem sikerült legyőznie őt, a görög játékos 6:2 6:2-re nyert. Fiú párosban magyar aranyérem született, Takács Bercel és Závaczki Milán többek között az első kiemelt páros legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a második helyen rangsorolt Nogueira/Savgira brazil/orosz duó ellen 6:3 6:4-re nyertek és mindketten első nemzetközi sikerüket ünnepelték.