Piros Zsombor győzelemmel kezdett a Kiskút Openen

2023. március 13.

Most már aztán tényleg beindult a nagyüzem a Kiskút Tenisz Klubban, mert hétfőn megkezdődtek a főtábla küzdelmei az ATP Challenger Tour székesfehérvári állomásán. Az 50-es kategóriás viadalon előbb a selejtező fejeződött be – leltározzunk: hat versenyző, az olasz Julian Ocleppo, a libanoni Benjamin Hassan, a marokkói Elliot Benchetrit, a bosnyák Mirza Basic, az ukrán Oleg Prihodko és az osztrák Gerald Melzer örülhetett –, majd három mérkőzés lement a legjobb 32 első fordulójából is. A nap egyetlen magyar szereplője, a negyedik kiemelt Piros Zsombor nehéz ellenfelet kapott a belga Kimmer Coppejans személyében, de megnyerte idei első salakpályás meccsét (6:7 6:1 6:3).Bevezetés gyanánt, kik is gyűltek össze erre a fedett pályás nemzetközi tornára: a világranglistán korábban 23. bosnyák Damir Dzumhur, a 62. helyet is megjáró francia Kenny De Schepper, az egykor 68. Gerald Melzer, az egykor 74., ugyancsak bosnyák Mirza Basic, az egykor 76. olasz Salvatore Caruso, az egykor 84. szintén olasz Alessandro Giannessi, valamint az egykor 97. Kimmer Coppejans. Hét egykori top100-as! És noha most már egyikük sem tartozik ebbe az elitbe, bármelyikük jelentős skalpnak számít ezen a szinten, ketten közülük pedig ki is estek hétfőn, előbb a kétméteres gall már a selejtezőben, aztán a rutinos világjáró belga – a mi Piros Zsomborunk keze által!

Pedig nagy ajándékot kapott, amikor Zsombi a kiélezett első játszma végén, a rövidítésben kettős hibát ütött ellenfele szettlabdájánál, de sikerült újítani, bírta fejben, bírta erővel, hiába adogatott nagyokat a három éve Debrecenben a Magyarország elleni Davis-kupa-párharc során Fucsovics Mártontól (6:2 5:7 6:4) és Balázs Attilától (6:3 6:0) is kikapó Coppejans. A statisztika alapján főleg az döntötte el a több mint kétórás összecsapást, hogy a rivális lényegesen kevesebb pontot nyert a második adogatásai mögül, mint a szépen küzdő magyar fiú. Aki idei hatodik mérkőzését nyerte meg hat vereség mellett, és két hasonló csata elvesztése után végre behúzta a döntő szettet.


„Amikor megláttam az első körös sorsolásomat, nem nagyon örültem neki, mert Coppejans szerintem kiváló salakpályás játékot képvisel – nyilatkozta a találkozó után Piros Zsombor. – Eszméletlen intenzíven kezdte a meccset, és nagyon sokat pörgetett tenyeresből a fonákomra, nagyon jól támadta. A kétórás meccs belülről olyan négyórásnak érződött, mert óriási csata volt, a második és a harmadik szettet eredményre simán hoztam, de nagyon-nagyon sok vér és verejték árán. Nagyon fájdalmas volt az első szettet kettős hibával elveszíteni, de szerencsére benne tudtam maradni a meccsben, ami az előző mérkőzéseimen nem igazán sikerült, erre büszke vagyok.”

XLII Kispest Kupa 2024 - 06.29. Budapest - Ganz EKM Wekerle, 2024. június 29-30.