Nem lesz magyar a vasárnapi döntőben a Kiskút Openen

2023. március 18.

Szombaton Nino Serdarusic ellen kellett játszania Marozsán Fábiánnak a vasárnapi döntőért – és sajnos nem lett meg, majdnem két és fél órás küzdelemben 6:3 6:7 7:6-ra nyert a horvát játékos. Telt ház előtt, vagyis mintegy kétszázan szurkoltak a Kiskút Tenisz Klub csarnokának kétsoros főlelátóján a centerpálya mellett az immár második számú magyar férfiteniszezőnek, hogy folytatódjon az előző hét keddjén elkezdett győzelmi sorozata. Nos, nyolc diadal után szakadt meg.


Szögezzük le: nagyon nehéz dolga volt. Ellenfele ugyanis remek napot fogott ki, úgy játszott, olyan mutatókat produkált a mérkőzés legelejétől, amilyeneket ritkán látni a teniszben. Hogy a legelképesztőbbet említsük, mindössze két, azaz kettő darab első adogatása lett érvénytelen az első játszmában, a 18/16-os mutató 89%-os – hogy aztán a 16 első adogatása mögül 14-ből ő csináljon pontot, ami pedig 88%-os statisztika, de az meg 100%-os, hogy mind a két második szervája után ő nyerte a labdamenetet. Ebből kiszámolható, hogy Marozsán Fábián két pontot csinált összesen fogadóként a nyitó szettben, és mivel Serdarusic két alkalommal breakelt, 6:3 lett az első játszma eredménye oda, amit a mi fiunk látszólag a szokásos higgadtságával vett tudomásul.


Tudta, mi a dolga: emelnie kell a szinten, és emelt is, 2:2-nél például elvette ellenfele adogatását, de sajnos utána rögtön vissza is adta, és mivel több break nem történt ebben az etapban, egészen a rövidítésig elaraszolgattak a felek, amit viszont Fábi uralt 4–0-s vezetése után. Meglett a szett, és a fordulat is a játék képében, ha nem is gyökeresen: a második játszmában már a magyar fiú szervált jobban, és nyert összességében néggyel több poént. Szó szerint kiküzdötte a döntő szett lehetőségét, ami azonban nem törte meg a riválist, aki visszatért a korábban látott elképesztően hatékony adogatásaihoz, emellett a többi játékelemben is remekelt, ütései nagy része a vonalak közelében, vagy éppen pont azokon landolt. A breakelőnyét nem tudta végigvinni, de ez a tie-break az övé lett.

Viszonylag magabiztosan, mert 6–3-as állásnál három meccslabdához jutott.

A másodikat megcsinálva biztosította be a helyét a vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődő fináléban, amelyet a francia Evan Furnesst 54 perc alatt 6:1 6:2-re elintéző szerb Hamad Medjedovic ellen játszhat. Az a Nino Serdarusic, aki idén egyetlen meccset sem nyert a Kiskút Openig, hét torna, hét elsőkörös vereség volt a mérlege. Ilyen előzmények után menetelt Székesfehérváron egészen a döntőig, az elődöntőben roppant magas színvonalon teniszezve – avagy ebből is kitűnik, mennyire csalókák tudnak lenni a ranglistahelyezések, mert ő a 257., míg Marozsán Fábián a 163. pozícióból vágott neki a szombati csatának. Ez az ő napja volt, és ilyenkor látszik, mennyire sűrű, mennyire magas színvonalú az ATP mezőnye: hogy ennél a játékosnál papíron van 256 jobb.


De hogy pozitívan zárjuk a magyar challenger utolsó előtti napjáról szóló beszámolónkat: a második számú magyar játékosnál papíron már csak 127 jobb lesz hétfőtől, merthogy a 128. helyre lép előre.

Karriercsúcs!

Metró Kupa - 03.30. Budapest - Metro RSC, 2024. március 30-1.