Máthé Gábor az Australian Openen

2023. január 21.

A Grand Slam-tornák történetében először kerül megrendezésre hallássérült verseny, melynek magyar résztvevője is van, aki ráadásul a végső győzelemre is esélyes. Máthé Gábor már Melbourne-ben tartózkodik, ahol az év első Grand Slam-versenyének második hetén ő is pályára lép majd. A DEAC játékosa kilenc másik játékossal kezdi meg a bemutató tornát, mely a kerekesszékesek, a legendák, a juniorok és a profik versenyével egyidőben zajlik majd.


„Már nagyjából három hónapja tudjuk, hogy lesz ez a lehetőség, így célirányosan kezdtük meg a felkészülést” - mondta Temesvári Andrea, a debreceni játékos edzője. - "Tíz játékos két csoportban vág majd neki a versenynek és a csoportmérkőzések döntenek majd a továbbjutók sorsáról. Azt gondolom, hogy ez a siket sportnak egy hatalmas elismerése, bízom benne, hogy a siket sportolók elismerése ezzel nemcsak hazai, de nemzetközi fronton is nagyobb lesz. Most még csak bemutató jelleggel van jelen a torna, azonban remélem, hogy hamarosan ez állandó résztvevője lesz a GS versenyeknek.

Gábornak ez egy óriási élmény, egy gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy Grand Slam-pályákon játszik, 36 évesen már-már kezdett erről lemondani, most azonban mégis sikerült. Két éve dolgozunk együtt, mely idő alatt egy EB és egy olimpiai ezüstérem a termés, de egy nagyon jól sikerült felkészülésen vagyunk túl, így bízunk egy még ennél is fényesebb sikerben Melbourne-ben. Szeretnénk megköszönni a Magyar Tenisz Szövetség és a Budapest Tenisz Centrum támogatását, tőlük minden lehetőséget megkaptunk, ami egy ilyen cél eléréséhez kell.


A felkészülés alatt Balázs Attilával, Piros Zsomborral, Füle Mátyással, Balázs Györggyel és Kaszás Benjáminnal is játszott, de a BTC több fiatal teniszezője is segítséget nyújtott. Gábornak sikerült felzárkóznia ehhez a tempóhoz, szerváiban is sokat fejlődött, és végre a nagyszerű védekezőjátéka mellé az agresszív támadó játékot is beépítettük a repertoárjába. A felkészülés után azonban mégsem eredménykényszerrel, hanem azzal engedtem el őt, hogy élvezze a rá váró napokat, élvezze a pillanatot, hogy az Australian Open pályáin játszhat, és engedje, hogy kijöjjön az a munka, amit a holt szezonban elvégeztünk.”

A verseny jövő hét péntektől kezdődik, Gábor pedig a 2. kiemelt a versenyen, ahol cseh, indiai, szlovén, ecuadori, német, francia, brit és ausztrál játékos is indul.


 

Pasaret Open TE12/2 Budapest - Pasarét TK, 2023. június 25-2.