Marozsán Fábián és Piros Zsombor is továbbjutott egyéniben

2023. március 15.

Aligha amiatt, hogy épp szerdára esett a nemzeti ünnepünk, de ellepték a magyarok a Kiskút Tenisz Klub csarnokának salakos pályáit ezen a napon: hét hazai érdekeltségű mérkőzésre került sor március 15-én az ATP Challenger Tour székesfehérvári állomásán. Ezek összmérlege sajnos negatív lett, mert csupán kettőt sikerült megnyerniük a mieinknek – de épp azt a két összecsapást, amellyel kapcsolatban a legnagyobb volt a várakozás: előbb Marozsán Fábián mutatkozott be sikeresen a centerpályán, aztán Piros Zsombor pipálta ki immár a második fordulót, vagyis ő már a legjobb nyolc között jár. Éppen ezért biztosan nem játszik holnap, azaz csütörtökön, múlt heti törökországi tornagyőztesünk viszont biztosan igen, az ő ellenfele az orosz Alexey Vatutin lesz.


Az első két magyar érintettségű találkozóban nem volt sok örömünk: Madarász Gergely egy óra két perc, Füle Mátyás egy óra nyolc perc alatt kapott ki kétségkívül esélyesebb ellenfelétől. Ők összesen négy játékot nyertek, pedig küzdöttek, a franciák ellen nemrég Davis-kupa-kerettag balkezesünk szó szerint esett-kelt, csupa salak volt a meze a mérkőzése végére, de Nicholas David Ionellel szemben nem volt ellenszere, 6:1 6:0-ra nyert a román fiatalember. Füle a selejtezőből felkerülő ukrán Oleg Prihodkóval küzdött meg, és maradt alul 6:2 6:1-re, így máris jöhetett a centerpályán a közönség által talán a legjobban várt Marozsán Fábián, valamint a másik, kisebb lelátó előtt Fajta Péter. Ekkorra már nem csak a pályákat lepték el a magyarok, hanem a nézőteret is, zengett a csarnok a tapstól.


Mármint a szép pontok után – amelyekkel nem bánt szűkmarkúan a Fucsovics Márton mögött immár második számú játékosunkká előlépő Fábi: láthattunk tőle gyönyörű fogadást, gyönyörű elütést, gyönyörű rövidítést bőven. De nem sokáig élvezhettük a produkcióját, mert 6:1 4:2-es vezetésénél kezet nyújtott neki horvát ellenfele, akinek a játék képe alapján nem sok esélye volt. Arra például semennyi, hogy elvegye Marozsán adogatását, mert konkrétan nulla breaklabdája volt, összesen öt pontot tudott csinálni fogadóként. Pontosan 12 óra 12 perckor ért véget ez a mérkőzés, így több mint háromnegyed órát kellett várni az utána kiírt Piros Zsomborra, akinek a lengyel Daniel Michalski elleni mérkőzése mellett az a kitétel szerepelt a programban, hogy délután egy előtt nem kezdődhet el.


Nos, ez a találkozó fél óráig sem tartott. Eleinte még kicsit kereste a játékát a mi fiunk, és megajándékozta néhány ki nem kényszerített hibával ellenfelét, aztán amikor épp belelendült, és elkezdte szórni a tőle megszokott szebbnél szebb ütéseket, a lengyel közölte, hogy részéről itt a vége. Tény, épp dupla breakhátrányba került, szóval nem volt biztató a helyzete, de állítólag nem érezte magában az erőt, hogy Zsombi 4:1-es vezetésénél tovább küzdjön. Ez a meccs olyannyira rövidre sikeredett, hogy a férfi szakágvezető Palágyi Miklós utána külön edzést vezényelt a Davis-kupa-specialistánknak. Mindeközben a másik pályán pedig Fajta Péter adta fel a mérkőzését 6:4 3:0-s hátrányban, pedig jól kezdett a korábban top100-as bosnyák Mirza Basic ellen, de megfájdult a térde.


A végére maradtak a párosok, ahol előbb az új hullámot képviselő Boros Attila, Kisantal Botond kettős, aztán a rutinosabb, az előző héten Iránban ITF-tornát nyerő Füle Mátyás, Madarász Gergely pár maradt alul a döntő játszma helyére beiktatott tíz pontig tartó rövidítésben 10–8-ra, vagyis a lehető legszorosabb küzdelemben. De mivel sajnos egyik sem a magyarok javára dőlt el, ebben a műfajban nincs már versenyben hazai teniszező. Egyéniben viszont még összejöhet akár a Marozsán Fábián–Piros Zsombor döntő vasárnapra. Jelentjük, a fiúk rajta vannak az ügyön.III. Egyetemi Tenisz Kupa Budapest - Muskétás Teniszcentrum, 2023. december 2-3.