Két exvilágelsőt is megvertek a remeklő magyarok Rómában

2023. május 20.

Azt szoktuk meg, hogy minden apró győzelemnek örülnünk kell az ATP- és a WTA-tornákon – erre most összejött összesen 14: bár még tart Rómában az Internazionali BNL d’Italia, mérleget vonhatunk, mert elfogytak a magyarok. De csak a verseny második hetének közepére! Időnként irigykedünk néhány szomszédos országra, ahol oly gyakori ez az élmény, de talán mostantól nálunk is az lesz: talán Marozsán Fábiánék remeklése ad akkora lendületet a magyar tenisznek, hogy az eddigi reményteljesnek mondható időszak után tartósan szép és sikeres korszak következzen. A legjobbak sikere kihathat a sportágra itthon minden szinten.

Öt magyar játékos indult el Rómában, ami már önmagában is szép szám a férfiaknál és a nőknél egyaránt 1000-es kategóriás viadalon: Babos Tímea, Bondár Anna, Fucsovics Márton, Gálfi Dalma és Marozsán Fábián. Közülük talán utóbbitól várhattuk a legkevesebbet, aki még sosem játszhatott ATP-torna főtábláján, de hamar kiderült, most ennek is eljött az ideje. Pedig a selejtező első fordulójában meccslabdáról kellett fordítania a kazah Timofey Skatov (144.) ellen, de végül 6:0 2:6 7:5-re meglett a meccs, jöhetett a brazil Felipe Meligeni Alves (175.) a főtábláért, és itt már nem hagyott kétséget Palágyi Miklós tanítványa, 7:5 6:1-gyel pipálta ki a mérkőzést és a selejtezőt. Alig több, mint egy óra leforgása alatt.


Innentől egy még szebb tündérmese vette kezdetét, az első fordulóban a francia fenegyerek Corentin Moutet (67.) csak a második szettben tudta kicsit kizökkenteni, de így is kikapott 6:0 6:7 6:2-re, az első top50-es ellenfél, a cseh Jiri Lehecka (39.) 4:6 6:1 7:6-os vereséget könyvelhetett el az esőszünettel tarkított mérkőzés végén, az első top10-es ellenfél pedig… Nos, az egykori és leendő világelső, az összecsapás idején Novak Djokovic mögött második spanyol Carlos Alcaraz ellen élete meccsét játszotta a Hajdúszoboszlói Sportegyesület játékosa, 6:3 7:6-ra verte a közeljövő, sőt talán már a jelen világteniszének egyik legnagyobb alakját. A horvát Borna Coric (16.) vetett véget a nagy menetelésnek 3:6 6:4 6:3-mal.


Fábi tehát öt meccset nyert Rómában, pont annyit, amennyi egy tornagyőzelemhez kell az általa eddig preferált challenger versenyeken, amelyekből már kettőt is megnyert, csakhogy amíg azokon 80, illetve 75 pontot gyűjtött, itt és most 106 egységnyivel gazdagodott a világranglistán. Tehát számszakilag is megállja a helyét, hogy ez eddigi profi karrierje legsikeresebb versenye – persze ez bármikor megváltozhat a jövőben. Az biztos, hogy ezzel a sikersorozattal karriercsúcsot dönt a világranglistán, ahol eddig a március 20-án elfoglalt 128. pozíció volt a legjobbja, a hétfőn kiadandó következő rangsorban ennél lényegesebb előrébb jegyzik majd, jelen állás szerint a 114. helyen. Coric ellen már a top100-ért játszott.

Aztán ott volt még Bondár Anna, aki ha nem is az egész pályafutása, de a 2023-as éve legjobb tornáját produkálta az örök városban, miután a Billie Jean King-kupát leszámítva mindössze három meccset nyert eddig idén, és sorozatban hét első fordulós vereség élményével érkezett: ő is kvalizott, ott a francia Amandine Hesse (707.) 6:1 6:3-as, majd a spanyol Marina Bassols Ribera (124.) 6:0 6:7 6:3-as megverésével melegített be a nagyobb feladatokra. A főtáblán a német Tatjana Maria (63.) ellen nyert 6:4 6:1-re, így jutott el karrierje eddigi legnagyobb győzelméhez, az exvilágelső Karolina Pliskova (14.) 7:6 6:2-es felülmúlásához. És bár a kínai Qinwen Zheng (21.) utána 7:6 6:4-gyel kiejtette, így pont bent maradt a top100-ban.


E két fantasztikus menetelés majdnem elhomályosítja Fucsovics Márton bravúrjait, aki újabb remek 1000-es tornán van túl, miután két olyan, az ATP rangsorában egyaránt előtte álló játékost leckéztetett meg újra, akit idén már legyőzött: előbb a szerb Filip Krajinovicot (74.) 6:4 6:2-re, aztán az ausztrál Alex de Minaurt (18.) 6:3 6:4-re. A 13. kiemelt brit Cameron Norrie (13.) állította meg 6:2 7:6-os diadalával, de első számú játékosunk így is 12 hellyel előbbre rukkol a világranglistán, ahogy a női páros főtábláján két meccset nyerő Babos Tímea is egyre mélyebben benyomul a műfaj legjobb 100 teniszezője közé – jelen állás szerint 59. lesz, ami idei legjobbja –, és noha Gálfi Dalma nem élte túl a selejtezőt, ő is ment egy kört. Az egyetlen sikerét nem akárki ellen aratta: az egykor WTA-5. Eugenie Bouchard ellenében.


Magyarán mindegyik játékosunk nyert mérkőzést, senkinek sem kellett sikerélmény nélkül elutaznia, az összesen 14 magyar győzelem pedig arról tanúskodik, hogy egyre biztatóbb a forma a salakszezon kellős közepén, a selejtezőkkel jövő hétfőn elkezdődő Roland Garrosra hangolódva. Ráadásul ezek között a diadalok között sok volt a bravúr, három top20-as, közte két exvilágelső (és egy leendő világelső) elleni – ezekre azért már sokan felkapták a fejüket, rég irányult ekkora érdeklődés a magyar teniszezőkre itthon és külföldön egyaránt. Jelentős előrelépéseknek lehetünk tanúi a következő világranglistán, és nem csak az elitben, mert most íródnak jóvá Babos Tímea és Stollár Fanny 25 000 dolláros tornagyőzelméért járó pontjai.

Pasaret Open TE12/2 Budapest - Pasarét TK, 2023. június 25-2.