Karriercsúcs, és remek eredmények a nemzetközi mezőnyben!

2022. április 25.

Az elmúlt hét talán 2022 egyik, ha nem a legsikeresebb néhány napja volt a magyar teniszezők számára, ugyanis volt döntős és elődöntős játékosunk is egy ATP Challenger versenyen, míg a WTA mezőnyében Bondár Anna a negyeddöntőig jutott az isztambuli tornán, de kezdjünk mindent szépen sorjában.

Piros Zsombor és Valkusz Máté is főtáblás volt a horvátországi Splitben rendezett Challenger viadalon, előbbi alanyi jogon, utóbbi két selejtezős mérkőzés megnyerése után került a legjobb 32 közé. A két magyar teniszező útja pedig egészen az elődöntőig tartott, sőt ott keresztezte is egymást ugyanis Piros-Valkusz párharcot rendeztek a legjobb négy között, a döntőbe kerülésért. A meccset a friss világranglistán már 189. helyen álló Piros nyerte 6:4, 6:2 arányban, ám a döntőben az ausztrál O’Connell (129.) ellen egy hátsérülés közbeszólt és 6:4, 2:0 után Zsombor feladta a döntőt. Azonban ezzel a szerepléssel is karrierje során először jutott be a top 200 mezőnyébe, amivel már elindulhat a május végén esedékes Roland Garros selejtezőjében, míg Valkusz Máté a 310. pozícióba lépett előre az elődöntővel.


Piros Zsombor

Barcelonában Fucsovics Márton lépett salakra, aki az első fordulóban Jordan Thompsonnal, a másodikban Federico Delbonisszal csapott össze, és mindkét meccsét két szettben nyerte. A legnívósabb összecsapásra a nyolcaddöntőben került sor, ahol Marci a top 10-es Cameron Noorieval találkozott. A meccs több mint háromórás ütközetet, és végül sajnos brit győzelmet hozott (7:5, 6:7, 6:4), azonban a 30 esztendős nyíregyházi sportolónak így sincs oka a panaszra, hiszen a friss világranglistán már újra a top 50-ben találja magát. Fucsovics Mártont legközelebb majd Madridban láthatjuk teniszezni, ugyanis a müncheni ATP 250-es versenyt lábsérülés miatt kihagyja.


A WTA mezőnyében a múlt héten egyedül Bondár Anna sikereiért szoríthattunk. A ma már a 68. helyen álló magyar játékos pályafutása második top 50-es elleni sikerét aratta azzal, hogy Isztambulban legyőzte Tereza Martincovát az első körben, majd egészen a negyeddöntőig jutott, ahol az orosz Veronyika Kugyermetova két tie-breakes szettben legyőzte őt.


Az alacsonyabb kategóriájú tornákon Jani Réka Luca a legjobb nyolcig jutott a 60 ezres svájci tornán, ott Simona Waltert 6:2, 7:6-ra győzött ellene. Babos Tímea szintén egy 60 ezres ITF viadalon volt érdekelt, egyesbena második körben, párosban pedig Hibino Naoval az oldalán az elődöntőben búcsúzott.

Stollár Fanny, Nagy Adrienn és Lukács Vanda egyaránt az első körben búcsúzott egy-egy 25.000-es tornán, előbbi kettő az Egyesült-Királyságban, míg Lukács Olaszországban versenyzett.

Végezetül, ami a fiatal versenyzőinket illeti, a junior-világranglista 25. helyén álló Udvardy Luca párosban döntőzött a szlovák Jamrichovával a francia 1-es ITF junior tornán, egyesben pedig az első körben búcsúzott. Gubi Trisztán és Márki Marcell 5:7, 7:5, 10-6-ra legyőzte a Halmos Kornél/Szőke Ádám párost a szabadkai 5-ös ITF junior verseny döntőjében. Kis-Czakó Eszter ugyanezen a tornán az elődöntőben búcsúzott. Továbbá Farkaslaki-Hints Flóra a román Komarovval, Bak-Szabó Norina pedig a svéd Kapciával jutott el a fináléig a budapesti U16-os Tennis Europe versenyen, ahol utóbbi páros győzedelmeskedett 7:5 7:5 arányban, Norina pedig ezzel negyedik nemzetközi páros tornagyőzelmét ünnepelte. Budapesten Kincses Kolos duplázni tudott, a 16 éven aluliak versenyét egyéniben és párosban is megnyerte a német Münster oldalán.

Moritz Münster és Kincses Kolos