Ismét a világelitbe kerülésért játszhat a magyar Davis-kupa csapat

2023. szeptember 16.

Hosszú héten van túl a Nagy Zoltán vezette, Marozsán Fábián, Piros Zsombor, Valkusz Máté, Fajta Péter és Füle Mátyás alkotta válogatott, ugyanis hétfőtől a Helikon Teniszcentrumban készültek a törökök elleni találkozóra. A Davis-kupa I-es világcsoportjának párharca pénteken és szombaton zajlott Keszthelyen, ahol a csütörtöki sorsolás során kiderült, hogy Marozsán Fábián fog először pályára lépni. Bár a papírforma szerint minden mérkőzésen magyar győzelem kellett, hogy szülessen, tudni lehetett a török csapatról, hogy a Davis-kupában ők is tudnak meglepetést okozni, ám mi még korábban nem találkoztunk velük.


Pénteken 13 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődött a program, majd Fábi (92.) Altug Celikbilek (260.) ellen lépett pályára, és egy sorosabb első szett után a másodikban kétszer is el tudta venni a török adogatását, így 7:5 6:2-es sikerrel miénk lett a vezetés. Marozsán ezzel első egyéni győzelmét szerezte meg a Davis-kupában.


A második egyéni meccsen Piros Zsombornak (111.) szurkolhatott a közönség, aki szintén nem hagyott sok esélyt Cem Ilkelnek (219.), folytatta bravúros szereplését a versenysorozatban, és 6:2 6:3 arányban jobbnak bizonyult a törökök első számú játékosánál.

Szombaton tehát 2-0-s vezetéssel kezdtünk, és ismét megteltek a lelátók, ugyanis a sportág ValMar duója, a Valkusz Máté/Marozsán Fábián páros lépett pályára, hogy megszerezze harmadik közös győzelmét a Davis-kupában. Alig 70 perccel később a magyar válogatott már biztos továbbjutója volt az I-es Világcsoportnak, miután a fiúk 6:3 6:3-ra verték a Celikbilek/Ilkel duót.


Az ITF szabályai szerint 3-0-s vezetés esetén már csak egy egyéni mérkőzést kell lejátszani, így a tét nélküli meccsen a magyar DK-történelem 165. játékosaként az újonc Füle Mátyás (566.) kapott lehetőséget Nagy Zoltántól, hogy kiálljon a törökök 4. számú játékosa, Ergi Kirkin (341.) llen, akit nemrég egy 25 000-es viadalon is legyőzött. Ez most sem alakult másképp, Matyi stabil játékkal, számos alkalommal bravúros megoldásokat mutatva, 7:6(3) 6:2-re felülmúlta Kirkint, így a magyar csapat nem is vesztett szettet a találkozó során.


Jövőre tehát ismét a Világdöntő selejtezőjében léphet majd pályára a válogatott! Szép volt, fiúk!

Videós tartalmakért keressék fel Facebook oldalunkat.


XLII Kispest Kupa 2024 - 06.29. Budapest - Ganz EKM Wekerle, 2024. június 29-30.