Búcsúzunk Szabó Évától, a magyar tenisz örökös bajnokától

2022. november 18.

Szabó Éva pályafutása, élete, valamint a sportág iránti elkötelezettsége sokak számára példaértékű lehet.

Szombathelyen, Asbóth Sándornál kezdett teniszezni, később Somogyi József, Tóth László és Bujtás Balázs is edzették. 1964 és 1985 között a Vasasnál játszott, ahol a klub motorjaként emlegették, előtte és utána pedig a Haladás VSE-hez volt leigazolva. Másfél évtizeden át, 1964 és 1979 között szerepelt a válogatottban, 1973-ban és 1974-ben az év teniszezője volt Magyarországon, mindemellett huszonhét magyar bajnoki címet nyert.


A világ legjobbjai között is eredményesen szerepelt – tehetségének és elhivatottságának köszönhetően a világranglistán egészen a 37. helyig jutott. Szombathelyről a legrangosabb teniszversenyekre utazhatott el abban az időben, amikor egy sportoló, kiváltképp egy teniszező élete nem mindig tudott kiteljesedni. Monte Carlóban elődöntős, a Roland Garroson és a nagy római salakpályás viadalon egyaránt negyeddöntős hellyel büszkélkedhetett, a kontinensbajnokságokról nyolc érmet őriz.


Martina Navratilova ellen 1976-ban sikerült nyernie, amikor az akkor még csehszlovák színekben szereplő klasszis 10. volt a világrangsorban. Párosban Kitzbühelben bajnoki címet nyert, a hamburgi viadalon döntős volt. 1979-ben achilles-sérülés miatt operálták, de hamar ütőt fogott és túl a negyvenen az OB I. alsó ágában még erősítette a szombathelyi csapatot. Később a veterán mezőnyben is aktívan versenyzett, hiszen nemcsak Európa-bajnokságon, de világbajnokságon is állhatott a dobogó tetejére, sőt, ranglistát is vezetett.


Kitűnő csapat- és társasági emberként gyakran zsugázott, focizott teniszező társaival, így kapta meg a férfi sportokhoz illő Pisti becenevet a „fiúsítás” elismeréseként.


Éva sportvezetőként is sokat szolgálta a hazai teniszt, Vas megye sportját, s a rendszerváltást követően két cikluson át alpolgármester volt falujában, Sorokpolányban. Az elsők között 2006-ban kapta meg a Magyar Tenisz Szövetség életműdíját, és az európai szövetség is rangos kitüntetéssel tisztelgett előtte. 2011-ben a Vasas SC életműdíjasa lett.


Szabó Éva 77. születésnapja után pár nappal hunyt el, a Magyar Tenisz Szövetség és a Vasas SC is saját halottjának tekinti. A magyar teniszsport örökös bajnokától november 18-án, a szombathelyi temetőben veszünk végső búcsút.

Emlékét mindörökre megőrizzük!