Az előző hét hőse: Valkusz Máté

2023. január 23.

Hétfőnként megjelenő sorozatunkban, amelyben az előző versenyhét magyar hősét interjúvoljuk meg, ezúttal Valkusz Mátéra esett a választásunk, aki a selejtezőből indulva az elődöntőig menetelt a rangos tenerifei ATP-challengertornán, összesen öt győzelmet aratva, és ezekkel 41 világranglistapontot gyűjtve. Jó hete volt tehát, amit megkoronáz, hogy jelen állás szerint hét pozícióval megdönti az eddigi karriercsúcsát jelentő 242. helyezést, amelyet tavaly július 25-én ért el. Rég volt ilyen jó hete, rég is játszott ennyire jól – jó jel a Davis-kupa előtt.

- Szinte matematikai képtelenség, hogy az Australian Open után kiadandó világranglistán ne dönts karriercsúcsot. Hogy éled meg az ilyesfajta mérföldköveket?

- Mindig nagy dolog karriercsúcsot elérni, de eddig ilyenkor nem ez az érzés fogott el, hanem hogy mindig a legjobb formám alkalmával jött valami probléma. Egy dolog éltet, hogy rendszeresen tudjak versenyezni 2023-ban végig, és akkor kiderül, valójában mi van bennem.

- A kevésbé jól sikerült évnyitó, a két portugáliai verseny után Tenerifén beindult számodra a szekér. Mi volt más Oeirashoz képest?

- Egyedül utazom, két depressziós beltéri versenyen vagyok túl, és most jött egy nagyobb falat 100-as kategóriás kinti torna gyönyörű időben. Ahol motiváló volt, hogy minél tovább tudjak ottmaradni és kiélvezni a hely szépségeit, illetve azt is élveztem, hogy bár nagyon gyengén kezdtem, utána folyamatosan jöttem fel.


- Kívülről úgy látszott, meccsről meccsre jobban ment a játék az idei harmadik challengereden. Na de hogy látszott belülről?

- Így is éreztem, de még mindig vannak problémáim technikailag, amiket csak hosszú napok, inkább hetek munkájával lehet kijavítani.

- És hogy bírtad fizikailag? Tavaly öt versenyed is feladással ért véget a tizenötből, tehát kvázi minden harmadik.

- Fizikailag most vagyok a valaha volt legerősebb állapotban, de sok versenyt kell játszanom, hogy a sorozatterheléseket bírjam. Idén nem adok fel egy meccset sem, csak ha nagyon nagy a probléma.

- Ezen a héten játszol valahol, vagy inkább rápihensz a Davis-kupára?

- Edzek ezen a héten és a Davis-kupára készülök, inkább páros elemek gyakorlásával.

Metró Kupa - 03.30. Budapest - Metro RSC, 2024. március 30-1.