2021 – a talpra állás éve

2022. január 31.

Az utóbbi időben már megszoktuk, hogyha a Magyar Tenisz Szövetségről jön szembe velünk egy hír, akkor majdnem biztos, hogy előbukkanó csontvázakról, perekről, milliárdos tartozásokról és jelentős presztízsveszteségekről olvashatunk. Pedig a tavalyi esztendőben az új elnökség és vezetés jelentős előrelépéseket tett a szakmai munka és a jövő építése terén.

Kétségtelen tény, hogy szinte a romokból kellett újjáépíteni a magyar teniszt, és a korábbi vezetés örökségétől a mai napig nem könnyű megszabadulni. Nem véletlen, hogy a köztudatba mélyebben íródtak bele az olyan negatívumok, mint a 2019-es beszámoló adózott eredménye kapcsán előbukkanó 2,3 milliárd forintos veszteség, a mára már összességében 4,9 milliárd forintot kitevő hiány, a NAV-vizsgálatok, illetve a számos feljelentés és peres eljárás.

Nagyon mélyről indult tehát a 2020 nyarán megválasztott új vezetés, és ahhoz, hogy a bizalmat minden szinten visszanyerje, valamint az MTSZ mindennapi működését biztosítsa, nagyon keményen meg kellett dolgoznia az elnöktől, elnökségtől, szakmai és operatív vezetéstől kezdve mindenkinek, aki a sportág megújulásáért, mondhatni, feltámadásáért tenni akart.

Az út kétségkívül rögös, a konszolidáció még nem fejeződött be, és ebben nem segített az sem, hogy ősszel egy önrevízió által egy 717 millió forintos ÁFA-tartozás lett feltárva, így a munka jelentős része még minden bizonnyal hátra van, és továbbra is fenyeget a csőd veszélye. Ezzel együtt viszont fontosnak tartjuk a nyilvánosság előtt is kiemelni, hogy a mindennapi küzdelem mögött rengeteg olyan pozitív dolog történt, amire büszke az új vezetés, és ami igenis bizakodással tölthet el mindenkit a jövőt illetően.

Az egyik első fontos feladat az volt, hogy a játékosok és a klubok felé az évekre visszamenőleg felhalmozott tartozását rendezze. Ez összesen 149,5 millió forintot tett ki, amely maradéktalanul ki lett fizetve az érintetteknek.

A szakmai munka kezdő mérföldköve a 13 bizottság felállítása lett - köztük a hét tagból álló, területi alapon szerveződő Klub Bizottság –, és ezzel több, mint 70 szakember kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a döntések előkészítésében.

A korábban értékes munkát végző szakemberek mellett – Palágyi Miklós, Gulyás István –, további volt eredményes, több esetben top 100-as játékosok kaptak lehetőséget a szakmai munkában. Sávolt Attila a szakmai igazgató, Noszály Sándor az úgynevezett Next Gen tehetségeinek edzője lett, míg Temesvári Andrea és Marosi Katalin tudását és tapasztalatát is hasznosítja a szövetség különböző területeken. De a korábbi válogatottak közül Nagy Viktor, Fekete Rudolf, vagy a fejlesztési igazgató Bardóczky Kornél is az MTSZ csapatát erősíti. A két válogatottat szövetségi kapitányként pedig Köves Gábor és Babos Csaba tapasztalata segítette 2021-ben.

2020 őszén kezdte meg a munkáját a Gyerektenisz Bizottság, amely elnökségi támogatással azonnal hozzálátott egy modern, mindenre kiterjedő utánpótlás program kidolgozásához. Első feladatként felülvizsgálták a gyerektenisz jelenlegi rendszerét, finanszírozását és szakmai irányelveit, és ez alapján dolgozták ki az MTSZ gyerektenisz koncepcióját, valamint meghatározták a sportszakmai fejlesztés irányait. Ebben a Gyerektenisz Bizottsági elnöke, Serfőző Eszter, a bizottság tagjai, valamint a gyerekteniszért felelős szövetségi vezető, Orbán-Sebestyén Kata az, akik első számú felelősként irányítják, megtervezik a munkafolyamatokat. Fontos cél, hogy minél több családot, és így gyereket szólítson meg a szövetség, és olyan események, versenyek legyenek megrendezve, ahol a fiatalok megszeretik a teniszt és jó közösségek alakulnak ki. Erre konkrét példa, hogy az MTSZ mind anyagilag, mind szakmailag támogatja azon tagszervezeteit, akik Play+Stay versenyt rendeznek klubjukban. Új elemként egész éves versenynaptárt készített a bizottság, annak érdekében, hogy minden résztvevő – versenyrendező, versenyző, szülők, versenybírók – számára tervezhető és előre programozható legyen a teljes év. Az elnökség ráadásul tavaly hozott egy olyan döntést, miszerint a kizárólag Play+Stay versenyen induló gyermekek számára a játékengedély kiváltásának díját 0,- Ft-ban állapította meg.

A korosztályos utánpótlás válogatottaknál – ahol Kisantal Péter és Gulyás István irányításával folyik a napi szakmai munka – a COVID után, a nemzetközi versenyeztetésre próbáltuk a legnagyobb hangsúlyt fektetni. 2021-ben több mint 20 nemzetközi junior versenyre utaztatta el a szövetség az utánpótlás legjobbjait. Ezen kívül a szülök, edzők és játékosokkal való kapcsolattartás és kommunikáció megerősítése volt a kiemelt feladat a tavalyi évben.

A szövetség a Next Gen Programon keresztül immár biztos hátteret nyújt a legjobb fiatal felnőtt játékosoknak. Minden versenyző számára rendelkezésre áll a Nemzeti Edzésközpont teljes használata, beleértve a teljes szakmai stábot, erőnléti edzőt, teniszedzőket és fizioterapeutát egyaránt. Ma már olyan játékosközpontú légkör alakult ki, hogy legjobbjaink a NEK keretein belül készülnek, a szövetség pedig a létesítményhasználattal, az edzők fizetésével is támogatja őket. A konkrét pénzügyi juttatások mellett mindez fejenként több mint tizenötmillió forint értékű hozzájárulást jelent. Ilyen jellegű támogatást kevés szövetség nyújt a világon, és az a cél, hogy ezzel a háttérrel minél több játékos eljusson a legjobb kétszázig a világranglistán.
A Next Gen játékosok mellett a hölgyeknél Gálfi Dalma, Udvardy Panna, Bondár Anna, a férfiaknál pedig Valkusz Máté részesült eredményességi támogatásban, ami szintén egy ösztönző erő az új szövetségi vezetés részéről. Ezzel is díjazva ezeknek a játékosoknak a hozzáállását és fejlődését a profik között.

Továbbá fontos törekvés volt, hogy a hazai rendezésű világranglista-pontokat adó versenyeken kizárólag magyar játékosok kapjanak szabadkártyát, egy objektív, átlátható rendszer szerint, ezzel is segítve őket abban, hogy a hazai pálya előnyeit kihasználva tudják javítani a világranglista pozíciójukat.

Sávolt Attila szakmai igazgató irányításával és felügyeletével elkészült a játékos életpályamodell, ami az MTSZ hosszú távú sportolófejlesztésének az egyik legfontosabb eleme. Ez az anyag iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy a játékosoknak a különböző életkorokban milyen technikai, taktikai, mentális és fizikális képességekkel kell rendelkezniük, ötéves kortól egészen a profi karrierig.

A meglévő, korábbi szakmai alapprogramok mellett az MTSZ új vezetése elindított olyan kezdeményezéseket is, mint a nevelőedzői program, vagy a versenyrendezési támogatás. A meglévő Play+Stay és SportXXI programok mellett a covid-helyzet nehézségei miatt további 43 millió forint támogatást kaptak a pályázó tagszervezetek. Továbbá új együttműködési megállapodás született az Erdei Csaba által kiválóan vezetett szeniorokkal, és ez a partnerség lehetőséget adott arra, hogy a közösség nemzetközi szinten is méltó módon képviselje hazánkat, illetve a fogyatékkal élők teniszközöségével is minden korábbinál szorosabbá vált a szövetség kapcsolata, melyet Gubacsi Zsófia és Bor Péter remekül koordinál.

A tavalyi esztendőben kezdődött el, és idén is folytatódik az MTSZ digitális modernizálása, hogy a jelenkor igényeinek megfelelően jussanak el mindenkihez az aktuális hírek, a különböző szintű döntések és kiírások, szabályrendszerek. Nemcsak a szövetség honlapja újul meg rövidesen, hanem a versenyjelentkezési, -szervezési és integrált ranglistapont-nyilvántartó, felhőalapú programalkotási rendszer, az MTSZ Versenyzóna. A tervek szerint 2022 közepétől már minden, a versenyrendszerhez kapcsolódó folyamat online formában fog működni a 21. század követelményeinek megfelelően. Ezzel már nagyon régóta tartozott a Magyar Tenisz Szövetség, és ebben a rendszerben megtalálható lesz a játékosok regisztrációjától, a versenyengedélyek kiváltásától, egészen a sportorvosi engedélyek ellenőrzéséig. A nemzetközi szervezetekhez, az ATP-hez, a WTA-hoz és ITF-hez hasonlóan lesz minden játékosnak egy webes profilja, ahol nevezni tud, fizetheti az éves versenyengedélyt és a nevezési díjakat, látja majd a versenyeket, a nevezési listákat, a saját eredményeit és statisztikáit. A bírók munkája is az online térben fog működni, nekik is külön felhasználói felületük lesz a rendszerben, ahol látják a nevezéseket, a játékosok érvényes verseny és sportorvosi engedélyeit, itt tudnak majd sorsolni, játékrendet készíteni, frissíteni az eredményeket, akár élő eredményként, mindössze egyetlen gombnyomással.

Az új elnökség a megválasztása óta összesen négy közgyűlést hívott össze, rendszeresen – szám szerint 23 alkalommal – ülésezett és a tavalyi esztendő végéig 156 határozatot hozott. Az MTSZ megújulásához elengedhetetlen volt egy új Alapszabály kidolgozása. Az elnökség pedig elfogadta és kormány elé terjesztette a 2024-ig szóló Körmöczy Zsuzsa Programot, valamint a több mint húszmilliárd forintos országos infrastrukturális fejlesztési programot is. Ezek a fejlesztések elsősorban a vidéki tenisz rendkívül nehéz helyzetén tudnának javítani, és egyben a szakmai munkának is további megbecsülést és lendületet adnának.

Az eddigiekben bemutatott előrelépések és célok bizakodásra adhatnak okot. Reméljük, hogy a 2022-es évben az MTSZ tovább tudja erősíteni a programjait és működésének hatékonyságát. Ugyanakkor szükséges lenne az, hogy a pereskedések és a tűzoltás helyett végre kizárólag csak a munkára tudna figyelni a szövetség.
Image F
Image D