GY.I.K. - Hazai versenyek

2024. február 29.

Hol tudok nevezni a Tenisz Szövetség versenyeire?

A Versenyzónán keresztül lehet az MTSZ versenyeire nevezni.

Hogyan tudok versenyekre nevezni?

A Versenyzóna profilon keresztül a verseny nevének kiválasztásával, majd azon belül a versenyszám melletti „Nevezés” gombra kattintva. Nevezést és lemondást csak a megadott határidőn belül lehet leadni. A rendszer visszaigazoló e-mailt küld mind a nevezésről, mind a visszamondásról. A versenyek csak akkor látszanak a profilban, ha a versenyengedély és a sportorvosi engedély érvényes státuszban van.

Hogyan tudok regisztrálni a versenyzónába?

Regisztráció menete:
1. Értelemszerűen töltse ki a regisztrációs adatlapot. A *-al jelölt mezők kitöltése kötelezőek. Csak olyan email-el tud regisztrálni, ami még nem szerepel a Versenyzóna rendszerében. Ha nincs érvényes TAJ-száma, írjon be 9 db 1-est.
2. A rendszer a regisztrációról visszaigazoló emailt küld. Az emailben található linkre klikkelve érvényesítheti a regisztrációt.
3. Ezek után lépjen be a profiljába, majd fizesse be a 7.500 Ft-os regisztrációs díjat. Nem kell regisztrációs díjat fizetni a P+S korú gyermeknek vagy annak, akinek már volt MTSZ-es játékengedélye, azaz sárga kiskönyve.
4. Az egyesület által aláírt és lepecsételt Verseny és játékengedély kérő lapot töltse fel a Dokumentumok fül alá. Ez a dokumentum ugyanonnan le is tölthető.
5. A beérkezett regisztrációt az MTSZ versenyiroda hagyja jóvá.
Kérjük, az adatokat pontosan írják be, mert különben a sportorvosi engedély nem fog frissülni. Ezeket az adatokat az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) adatbázisából azonosítja a rendszer. 

Melyik korosztályban versenyezhetek?

Versenyszámok életkor szerinti felosztása:
- Férfi, vagy női, ahol bármilyen korú játékos indulhat, kivéve I. o. számban a 14 év alattiak a ranglista fejezetben leírt korlátozását.
- F18/L18 (ifjúsági fiú és leány), ahol az a játékos indulhat, aki az adott naptári évben tölti be legfeljebb 18. életévét.
- F16/L16 (serdülő fiú és leány), ahol az a játékos indulhat, aki az adott naptári évben tölti be legfeljebb 16. életévét.
- F14/L14 (újonc fiú és leány), ahol az a játékos indulhat, aki az adott naptári évben tölti be legfeljebb 14. életévét.
- F12/L12 (gyermek fiú és leány), ahol az a játékos indulhat, aki az adott naptári évben tölti be legfeljebb 12. életévét.

A versenyszámok ranglista szerinti felosztása az alábbi lehet:
- F1/N1 (férfi, női I. osztály), ahol a 14 éven aluli játékosok csak a ranglista szabály korlátozása szerint indulhatnak.
- F2/N2 (férfi, női II. osztály), ahol az I. osztályú minősített játékosokon kívül bárki indulhat.
- F3/N3 (férfi, női III. osztály), ahol az I. és II. osztályú minősített játékosokon kívül bárki indulhat.

Az itt felsorolt változatok lehetnek egyes vagy páros játékra kiírva, de a vegyes páros kivételével minden más versenyszámban csak azonos neműek indulhatnak.

A hivatalos MTSZ szabálykönyv letölthető innen.

Mi a feltétele, hogy a versenyző elinduljon a Szövetség által szervezett versenyeken?

- A Magyar Tenisz Szövetség valamely tagszervezetéhez való leigazolás
- Versenyzóna-regisztráció
- Versenyengedély kiváltása a megfelelő korosztályba
- Érvényes sportorvosi (nevezéskor és a verseny teljes időtartama alatt)
- Érvényes nevezés a versenyzónában

Egy évben hány versenyen érdemes elindulni?

MTSZ játékos életpálya modell ajánlás

Mennyi edzésre, milyen felkészülésre van szüksége a játékosnak, ha versenyezni szeretne?

MTSZ játékos életpálya modell ajánlás

Hogyan igényelhetek szabadkártyát?

Szabadkártyaigénylés módja: Kiemelt versenyszámoknál, bajnokságoknál úgynevezett szabad kártyákat (idegen szóval: Wild Card) lehet kiosztani, amelyeket a rendező jogán a Versenyigazgató, az MTSZ jogán pedig az MTSZ szövetségi edző javaslatára a Sportigazgató vagy a Főtitkár ad. Szabad kártya bárkinek tetszés szerint adható, az alábbi korlátozással:
- a korosztályos és felnőtt Magyar Bajnokságra (egyes és páros) szabadkártyát csak az MTSZ adhat
- I.o. versenyszámban 14 éven aluli játékosnak csak akkor adható, ha korosztályi ranglistáján az 1-40 között szerepel, vagy ha van felnőtt ranglistája,
- egy játékosnak egy naptári évben főtáblán, valamint olyan versenyszám selejtezőjében, ahol ranglistapont jár, legfeljebb 3 (három) alkalommal adható (az egyes és a páros, felnőtt és a korosztályos – korosztályonként – külön-külön számít),
- az eltiltás vagy játékjog felfüggesztés hatálya alatti játékosnak nem adható

A szabadkártya igényeket a szövetségbe a szövetségi edzőhöz és a versenyigazgatóhoz kell eljuttatni email formájában.

Meddig érvényes a sportorvosi igazolásom?

18 éves kor alatt 6 hónapig, 18 év felett egy évig.

Hol tudok időpontot foglalni sportorvosi vizsgálatra?

www.osei.hu oldalon vagy az MTSZ által közzétett jelentkezési lapon a szövetség által szervezett vizsgálatra.

Hogyan lesz hazai utánpótlás ranglistám?

Az MTSZ által rendezett korosztályos versenyeken a játékosok már az indulásért kapnak pontot. Ez a pont a következő havi ranglistában jelenik majd meg.

Ranglistaszámítás menete:

A hazai pont számításánál az elmúlt 12 hónapban szerzett legjobb 5 egyéni pontszám, és a legjobb 5 páros pontszám átlaga szerepel, valamint a nemzetközi javító pontok.

A ranglistát megelőző 12 hónap
- 5 (öt) legjobb egyéni eredményét kell kiválasztani és összeadni,
- valamint hozzá kell adni az abban a versenyszámban szerzett 5 (öt) legjobb páros eredmény összegének ötödét (a páros eredményt nem lehet egyéni ponttal helyettesíteni)
- az átlaghoz hozzá kell adni a nemzetközi eredmények alapján járó “javító” pontot.

Az így kapott pontszámok csökkenő sorrendje szerint kell a játékosokat sorba állítani, tehát a legmagasabb pontszámot elérő lesz az első helyen. Az azonos pontszámot elérő játékosok azonos rangszámot kapnak.

Hol tudom megnézni a ranglistás helyezésemet?

Az MTSZ minden hónap elsején felteszi a honlapjára az aktuális ranglistát, valamint a versenyzónai ranglistában.

https://huntennis.hu/ranglistak

https://www.versenyzona.hu/hu/rating/federation/EC

Hogyan válthatom ki a versenyengedélyem?

A versenyengedély kiváltását az alábbiak szerint teheti meg:
- online a Versenyzónán keresztül a versenyzői profilból kártyás fizetéssel,
- átutalással az MTSZ számlájára: 10402142-50526678-50691002,
- személyesen az MTSZ Irodában, ügyfélfogadási időben,

A kiváltott versenyengedély az adott év január 1. napjától december 31. napjáig érvényes. A versenyengedély ára nem tartalmazza a játékengedély árát.

Mennyibe kerülnek a versenyengedélyek?

A 2024-es versenyengedélyek bruttó árai:
- Play+Stay: 3.000 Ft
- Junior: 13.000 Ft
- Junior Prémium: 17.000 Ft
- Felnőtt: 16.500 Ft
- I. osztályú CSB: 20.900 Ft
- Prémium: 27.500 Ft

Mely engedéllyel milyen versenyen tudok indulni?
PLAY+STAY: azon 11 éven aluli sportolók, akik csak ranglistapontot nem adó Play+Stay versenyen játszanak
- JUNIOR: azon 18 éven aluli sportolók, akik ranglistapontot nem adó Play+Stay vagy/és ranglista pontot adó korosztályos egyéni és/vagy korosztályos csapatversenyen játszanak
- FELNŐTT: azon felnőtt vagy 18 éven aluli sportolók, akik ranglistapontot adó II. vagy III. osztályú csapatversenyeken, II. vagy III. osztályú egyéni versenyeken vesznek részt
- I. OSZTÁLYÚ CSB: azon felnőtt sportolók, akik ranglista pontot adó I. osztályú csapatversenyen vesznek részt
- JUNIOR PRÉMIUM: azon 18 éven aluli sportolók, akik ranglistapontot adó korosztályos egyéni és/vagy csapatversenyen és/vagy felnőtt I. II. III. osztályú egyéni és/vagy csapatversenyen, vagy Szuper Liga csapatversenyen vesznek részt.
- PRÉMIUM: minden felnőtt sportoló, aki Szuper Liga csapatbajnokságon és/vagy I. osztályú egyéni versenyeken játszik

Magasabb kategóriájú versenyengedéllyel alacsonyabb kategóriájú versenyen lehet indulni!

Mi az átigazolás menete?

Az átigazoláshoz az átigazolási lapot hiánytalanul ki kell tölteni és lepecsételtetni mind az elengedő, mind a fogadó egyesülettel. Az átigazolási lapot a Versenyzónában, a versenyző profiljában kell feltölteni, ahol az átigazolási díj fejében az átigazolás megtörténik. Az átigazolás akkor tekinthető véglegesnek, ha a díj befizetésre kerül és a Versenyzónában az új klub bevezetésre kerül.

Figyelem! A csapatbajnokságban való játékhoz az átigazolás határideje az adott év január 15-e, vagyis, aki az adott évi CSB-re saját játékost szeretne leigazolni, annak ezt legkésőbb január 15-ig meg kell tennie.

Az átigazolási díjak a következők:
- 14 év alatt: 5.000 Ft + áfa = 6.350 Ft
- 14 év felett: 10.000 Ft + áfa = 12.700 Ft

Hogyan mondhatok le versenyt?

A versenyek nevezési és lemondás határideje a verseny előtt 2 nappal déli 12 óra.  A „Versenyzóna” mind a nevezésről, mind pedig a visszamondásról igazoló e-mailt küld. Ezt követően visszalépést a versenybírónak kell írásban (e-mail) jelezni, de ez már késői visszamondásnak számít.

Egy éves ciklusban három késői visszalépés szankció nélkül megtehető, minden további késői visszalépést
- 10.000,- forintig terjedő pénzbüntetéssel lehet sújtani, és
- 5-5 (öt-öt) eltiltási ponttal kell büntetni.

Amennyiben a játékos a sorsolás után mondja vissza a versenyt az első mérkőzés kezdetéig, akkor a nevezési díjat a rendező felé be kell fizetnie.

Amennyiben a játékos nem jelenik meg a versenyen, és erről a távolmaradásról a legkésőbb kiírt mérkőzéséig a versenybírót nem tájékoztatja, első alkalommal is 5 (öt) eltiltási ponttal kell büntetni, és a nevezési díj befizetésére kötelezni. Ameddig nem rendezi a játékos a tartozását, nem indulhat hazai versenyen

Nem nevezhet, illetve nem iratkozhat fel a ranglistába beszámító versenyre az a játékos, akitől egyesülete ezt a jogkört megvonta, és az egyesület az MTSZ irodája felé ezen döntését írásban bejelentette. Ezen bekezdést megsértő játékos versenyszámát a rangsorban maradó 0 (nulla) ponttal kell rögzíteni. Ugyanezen ok miatt a fent említett játékost az MTSZ nem nevezheti a hatáskörébe tartozó nemzetközi egyéni- vagy csapatversenyekre.

Ha elindulok egy versenyen, akkor mikor és mennyi pontot kapok? Hol látom ezt a versenyzónában?

Az MTSZ szabálykönyv 9. pontja (A ranglista) tartalmazza a különböző versenyeken szerezhető pontokat. A versenyzóna még nem jeleníti meg a pontokat, ennek fejlesztése folyamatban van

A hivatalos MTSZ szabálykönyv letölthető innen.

 

2. Kinder Rába ETO Play+Stay Kupa - 05.04. Győr - Rába ETO, 2024. május 4-5.