"A nehézségek ellenére mind itt vagyunk, sportolunk, és versenyzünk"

2023. május 23.

Ugyan már közel egy hónapja annak, hogy a magyar szervátültetett válogatott hazatért a perth-i Világjátékokról, még mindig szívesen emlékezünk vissza Jakab Ivett, Végh Ágota, Poós Gergely és Krucsó Zsolt szebbnél szebb eredményeire. Korábbi interjúnkban Gergely már beszámolt az ausztrál kalandokról, most azonban Ivettet is volt szerencsénk megszólaltatni.


- Mennyire volt megterhelő a hosszú utazás? Mire érdemes figyelni ilyenkor a szervátültetetteknél?

- A szokásosnál is szigorúbb kardiológiai és egyéb sportorvosi vizsgálatok előzték meg az utazást, hiszen a szervátültetett sportolók egészsége a legfontosabb. Aki ezeknek megfelelt, utazhatott. Ezenkívül a hosszú utazáshoz egyébként is ajánlott megelőző jellegű ajánlások voltak érvényben: kompressziós harisnya használata, amilyen gyakran csak lehet, felállni, és mozogni, hidratálás, adott esetben véralvadásgátló készítmények használata. Összesen harminckét fővel utazott a magyar válogatott, ebből a teniszes különítmény idén ötfős volt: rajtam kívül Almagroc Carmen, Végh Ágota, Poós Gergő és Krucsó Zsolt utazott.

- Megfelelően tudtatok akklimatizálódni a helyszínen?

- Pont egy héttel az első teniszes versenynap előtt érkeztünk, így szerencsére minden lehetőségünk megvolt akklimatizálódni, a fedett pályás szezonból az ausztrál őszbe érkezve erre nagy szükségünk is volt.

- Milyennek tartod a verseny szervezését?

- A viadal két nap alatt összesen tizenhárom pályán zajlott, első nap az egyéni, második nap a páros és vegyes páros versenyszámok zajlottak. Rövidített szettekkel is megterhelő napok ezek, naponta 4-8 meccsel. A szervezés profi volt, bár az első nap kicsit megcsúsztunk, így az utolsó mérkőzésemet már elképesztően szép naplementében játszhattam. Néhol nehéz volt a következő pontra koncentrálni, például, amikor a legszebb aranyórában három méterrel felettünk elrepült egy hatalmas pelikán…


- Mesélj nekünk egy kicsit az ellenfelekről, a meccsekről, és nem utolsósorban az eredményekről!

- Négy mérkőzést játszottam a korcsoportomban (18-39) egyéniben, két angol, egy iráni és egy német ellenféllel szemben. A legnehezebb angol ellenfelemmel – akivel évek óta ki-ki meccseket játszunk – már dél körül összemérhettük az erőnket és tudásunkat, innentől kezdhettem el reménykedni a győzelemben. A magyarok közül egyéniben Krucsó Zsolt szerzett még bronzérmet az első napon. A második nap párosban Végh Ágotával, vegyes párosban pedig Poós Gergővel kiegészülve is sikerült elhoznunk egy-egy ezüstérmet. Itt a férfi párosunk (Krucsó Zsolt – Poós Gergő) és a másik vegyes párosunk (Krucsó Zsolt – Végh Ágota) kemény küzdelemben esett ki a csoportkörökben. A meccseken kívül barátságos hangulatban telnek ezek a tornák, hiszen mindannyiunk mögött nehéz évek és történetek állnak. Ennyi év versenyzéssel a hátam mögött is meg tudnak még lepni a szünetekben elmesélt sorsok, és az, hogy mindezek ellenére mind itt vagyunk, sportolunk, és versenyzünk.


- Mióta űzöd a sportágat? Kivel, hol edzel?

- Gyerekkoromban is akadt már a kezembe ütő, de komolyan 2011-ben kezdtem el foglalkozni a tenisszel, Horváth Gábor vezetésével a Rozmaring Teniszpályán, Óbudán, a Trappancs Egyesület tagjaként. Ezek a szervátültetett teniszválogatott hivatalos edzései, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szervezésében. Matuszka Levente segédedzőnek is sokat köszönhetek, aki lassan 10 éve foglalkozik velem külön. Szeretném még kiemelni Dr. Erdélyi Kálmánt, az Országos Sportegészségügyi Intézet pszichiáter, pszichoterapeuta főorvosát, aki a mentális felkészülésemben vállalt nagy szerepet. Ez is nagyon fontos adaléknak bizonyult.

Nagy segítség volt, hogy a legintenzívebb felkészülési időszakban a versennyel megegyező borítású pályán készülhettünk a Nemzeti Edzésközpontban – hálásan köszönjük a lehetőséget a Magyar Tenisz Szövetségnek, Bor Péternek a szervezést, és Kisantal Péternek a kedves fogadást! Különleges érzés volt, hogy a hazai teniszközösség részének érezhettük magunkat. Sokat jelent! – zárta le gondolatait Jakab Ivett, akinek csapattársaival együtt ezúton ismét gratulálunk.

 

2. Kinder Rába ETO Play+Stay Kupa - 05.04. Győr - Rába ETO, 2024. május 4-5.